200 de miliardari chinezi sunt acum doar milionari

foto: pixabay.com/ro

Criza economică provocată de pandemia de COVID și de războiul din Ucraina i-a sărăcit pe miliardarii chinezi, relatează The Guardian. Mai mult de 200 dintre ei sunt acum simpli milionari.

Potrivit clasamentului anual al bogaților din China, pierderile sunt cele mai mari din ultimele două decenii. Această listă include persoane cu o avere de cel puțin 5 miliarde de yuani (690 de milioane de dolari). În prezent, doar 1.305 persoane sunt listate acolo, în scădere cu 11% față de anul trecut.

Averea totală a bogaților din China a scăzut cu 18%. Numărul miliardarilor în dolari americani a scăzut cu 239 de persoane.

La fel ca restul lumii, economia chineză a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. Cu toate acestea, există un alt motiv pentru această creștere mai lentă – lupta împotriva coronavirusului. China își menține în continuare politica de „zero-covid”. Cu toate acestea, acest lucru a fost realizat cu prețul unor închideri severe și prelungite a milioane de oameni atunci când se constată că sunt infectați chiar și câțiva. Rezultatul este că se preconizează că economia Chinei va crește cu doar 3,2% în 2022, cea mai mică rată din 1980 încoace. Singura excepție este anul 2020 (creștere de 2,4%), când pandemia a fost la apogeu.

Din cauza politicii sale anti-politice stricte, președintele Xi Jinping a fost criticat pentru că a sacrificat boom-ul economic de dragul ideologiei de partid. În același timp, marile companii de tehnologie se plâng de pierderi.

Unul dintre miliardarii care a reușit să își sporească averea în ultimele luni este Song Shanshan. Printre companiile pe care le deține se numără o companie de îmbuteliere a apei și o firmă de dezvoltare a vaccinurilor. Averea sa a crescut cu 17% și valorează acum 65 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, Zang Yiming, proprietarul companiei care deține TikTok, a pierdut aproximativ 28% din averea sa. El ocupă locul al doilea în topul miliardarilor și se crede că deține aproximativ 35 de miliarde de dolari. El este miliardar.

Cea mai grav sărăcită este femeia de afaceri Yang Guoyang, care se află în spatele companiei imobiliare Countru Garden. Conform clasamentului, ea a pierdut în jur de peste 15 miliarde Dolari. Unul dintre principalele motive pentru care aceste companii s-au prăbușit este incapacitatea multor persoane de a-și acoperi plățile ipotecare din ultimii doi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *