Aurul și criptomonedele nu se ridică la nivelul așteptărilor până acum

foto: pixabay.com/ro

Aurul și criptomonedele sunt deseori descrise ca fiind investiții rezistente la inflație, însă, în condițiile în care prețurile cresc în cel mai rapid ritm din ultimele decenii, niciuna dintre ele nu are performanțe bune pe fondul inflației.

De exemplu, Bitcoin, cea mai populară monedă digitală din lume, a scăzut cu aproape 71% de la nivelul record de 65.000 de dolari atins în noiembrie. Prețul aurului a scăzut și el – la 23 septembrie, declinul a fost de aproape 20% față de maximul din martie.

Criptomonedele sunt deseori denumite „aur digital”, deoarece, la fel ca aurul, sunt investiții speculative care pot fi folosite teoretic ca monedă, scrie CNBC.

În plus, oferta de aur și de criptomonede, precum bitcoin, este mai limitată decât cea a dolarului american, care ar putea fi ușor de majorat de către Rezerva Federală. În teorie, acest deficit ar trebui să facă activele mai rezistente la creșterea inflației.

Cu toate acestea, cea mai rapidă creștere a prețurilor din ultimele decenii nu confirmă acest lucru.

Cum s-au comportat criptomonedele ca investiție în 2022?

La începutul acestui an, prețurile criptomonedelor s-au prăbușit după ce Rezerva Federală a început să majoreze ratele dobânzilor în încercarea de a combate inflația.

Prețul bitcoin a scăzut la aproape o treime din valoarea sa maximă din timpul pandemiei și a depășit cu puțin 18.000 de dolari la 23 septembrie.

Cred că ascensiunea criptomonedelor înainte de acest an s-a datorat ratelor extrem de scăzute ale dobânzilor, care au făcut atractive activele riscante, spune David Haas, planificator financiar certificat (CFP) la Cereus Financial Advisors.

Oamenii ar putea contracta un împrumut cu dobândă aproape zero și l-ar putea investi în criptomonede și alte active. Pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, lichiditatea scade și brusc dispare cererea pentru astfel de active, adaugă el.

Potrivit lui Haas, valoarea acestui tip de active se poate stabiliza și chiar îmbunătăți mai târziu, în timpul recesiunii, atunci când Fed reduce sau încetează să mai crească ratele dobânzilor.

Cum s-a comportat aurul în 2022?

În ciuda faptului că aurul este o marfă rară, prețul său a scăzut până la 1.645 de dolari pe 23 septembrie. În martie, a atins un maxim de 2.069 de dolari.

Referința istorică arată că aurul a avut rezultate mixte ca protecție împotriva inflației. Acesta poate proteja puterea de cumpărare pe o perioadă lungă de timp – 100 de ani, de exemplu – dar oferă puțină protecție împotriva inflației pe termen scurt, spune Kevin Lum, fondator al Foundry Financial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *