Lira sterlină și euro au coborât la noi minime istorice

foto: pixabay.com/ro

Dolarul s-a retras de la maximul ultimilor 20 de ani atins luni în raport cu euro, principalul motiv al întăririi monedei unice europene fiind creșterea așteptărilor privind o majorare mai agresivă a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană.

În această dimineață, euro a revenit peste nivelul de 1 dolar, după ce ieri a scăzut la 0,9917.

Un număr tot mai mare de traderi se așteaptă la o majorare cu 75 de puncte de bază a ratelor dobânzilor din zona euro la următoarea ședință a BCE. Șansele unei astfel de mișcări sunt estimate la aproximativ 50%.

„Ultimele zile au fost probabil dominate mai mult de retorica agresivă a BCE decât de cea a Fed”, a declarat Alvin Tan, analist la Royal Bank of Canada.

Statisticile lunare privind locurile de muncă din SUA, care urmează să fie publicate vineri, vor fi urmărite îndeaproape pentru a afla indicii suplimentare privind perspectivele ratelor dobânzilor din SUA.

Indicele dolarului, care urmărește mișcarea dolarului față de un coș de șase monede, se tranzacționează la 108,72 puncte în această dimineață, după ce ieri a atins 109,48 puncte, cel mai ridicat nivel din septembrie 2002.

Euro a fost susținut și de scăderea prețurilor europene la gazele naturale, după ce ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că țara își umple rezervoarele de stocare mai repede decât se aștepta.

„Euro și-a găsit o oarecare stabilitate, aproape de paritate. Dar randamentele monedei unice rămân neatractive, iar adâncirea crizei gazelor din Europa înseamnă că majorările mai agresive ale dobânzilor de către BCE nu vor face decât să adâncească recesiunea”, a declarat pentru Reuters Sean Callow, strateg valutar la Westpac din Sydney.

Pe piețele de acțiuni, indicii bursieri asiatici au fost mixți în tranzacțiile de dimineață. Indicele japonez Nikkei 225 a crescut cu 1,16%, iar în Australia, S&P/ASX 200 a crescut cu 0,7%.

La polul opus se află Hang Seng din Hong Kong, care a scăzut cu 0,5% față de nivelul de ieri.

Țițeiul ușor american a scăzut cu 0,1% la orele dimineții, până la un nivel de puțin sub 97 de dolari pe baril, în timp ce petrolul Brent a raportat un declin de 0,3%, până la 102,64 dolari pe baril.

De asemenea, aurul a înregistrat un ușor declin de 0,2%, până la nivelul de 1.746 de dolari pe uncie.

Pe piața criptomonedelor, bitcoin a crescut cu 3,34%, la 20.415 dolari bucata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *