
foto: pixabay.com/ro
- Luni, lira sterlină britanică a atins un nou minim istoric, iar euro a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 22 de ani.
- Îngrijorarea crescândă a investitorilor cu privire la deteriorarea condițiilor economice din Europa a dus la o apreciere puternică a dolarului, care continuă să beneficieze de statutul său de paradis investițional.
Lira sterlină a scăzut cu până la 5%, până la 1,0384 dolari, pe fondul îndoielilor tot mai mari privind stabilitatea fiscală a Regatului Unit, după ce țara a anunțat reduceri drastice de taxe în fața unei recesiuni iminente.
Ministrul britanic al Finanțelor, Kwasi Kwarteng, a prezentat săptămâna trecută cel mai mare pachet de reduceri de taxe din ultimii 50 de ani, menit să susțină creșterea economică încetinită. Dar piețele au pus la îndoială sustenabilitatea măsurii, având în vedere că țara se confruntă cu o creștere economică în scădere și cu un deficit dublu.
Datele de la sfârșitul săptămânii trecute au arătat că activitatea întreprinderilor britanice s-a contractat în septembrie pentru a doua lună consecutiv. Banca Angliei, care a majorat recent ratele dobânzilor, a avertizat, de asemenea, că economia britanică ar putea fi deja în recesiune.
Euro a scăzut cu 0,5% până la un nou minim al ultimilor 22 de ani, de 0,09643 față de dolarul american. Săptămâna trecută, o serie de indicatori economici slabi în zona euro au arătat că investitorii au luat în calcul posibilitatea unei posibile recesiuni în blocul comunitar. Temerile legate de o criză energetică iminentă și de o potențială escaladare a războiului ruso-ucrainean au subminat, de asemenea, poziția monedei unice.
Ca urmare a vânzării lirei sterline și a euro, indicele dolarului a atins luni un nou maxim al ultimilor 20 de ani. „Dolarul” a devenit mai atractiv pentru comercianți din cauza creșterii ratelor dobânzilor din SUA, care au sporit semnificativ valoarea monedei de rezervă în acest an.
Rezerva Federală a SUA a semnalat săptămâna trecută că ratele dobânzilor vor continua să crească în acest an, putând încheia anul 2022 la maximul ultimilor 16 ani, de 4,4%.
Pe piețele de acțiuni din Asia, sentimentul negativ a prevalat în prima ședință de tranzacționare a săptămânii. Indicele principal al Japoniei a pierdut 2,6% din valoarea sa, în timp ce în Coreea de Sud, KOSPI s-a retras cu peste 3% față de nivelurile de vineri.
Indicele Hang Seng din Hong Kong a înregistrat un declin de 0,5%, iar la bursa din Sydney, S&P/ASX 200 a scăzut cu 1,4%.
Prețul petrolului a rămas luni dimineață aproape de minimul ultimelor opt luni, după declinul puternic al mărfii de săptămâna trecută. Participanții de pe piață se tem că încetinirea activității economice globale va reduce cererea de țiței.
Contractele futures pentru țițeiul ușor din SUA au scăzut cu puțin peste 1% în tranzacțiile de dimineață, la 77,81 dolari pe baril, în timp ce Brent s-a retras cu 1,2%, la 84,05 dolari pe baril.
Datele din Japonia au arătat că activitatea manufacturieră din această țară a crescut într-un ritm mai lent în septembrie față de luna precedentă.
Traderii se tem că combinația dintre inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor va duce la o încetinire a activității economice, ceea ce va reduce cererea de petrol.
Aurul a scăzut cu 0,7% în această dimineață, până la 1.644 de dolari pe uncie.
Bitcoin a început, de asemenea, săptămâna „pe roșu”, cu o scădere de 1,2%, până la 18.784 de dolari pe bucată.